alle projecten

Open oproep: Mentale Gymnastiek

Met Mentale Gymnastiek willen we ons inzetten voor veerkrachtige systemen rond basisschoolkinderen. We zoeken dwarsdenkers en veranderaars uit het onderwijs die met ons mee willen denken, ontwerpen en experimenteren!

Download rapportNaar de website

Als we kinderen leren ringzwaaien en trefballen, waarom leren we kinderen niet hoe je moet ruzie maken (en het weer goed kan maken)? Hoe je voor jezelf en voor anderen kan zorgen? Hoe om te gaan met tegenslag, de chaos in je hoofd en de diversiteit aan klasgenootjes?

Waarom Mentale Gymnastiek?

In een samenleving die op hoge snelheid draait, torenhoge eisen stelt, waarin de prestatiedruk opgevoerd wordt, de ongelijkheid groeit en kinderen steeds meer chronische stress ervaren, neemt de behoefte aan een tegenbeweging toe. Waar de meeste somatische aandoeningen vaker voorkomen naarmate mensen ouder worden, is dat bij psychische aandoeningen precies andersom. Daarom pleiten we voor vroegtijdige en preventieve ontwikkeling van de vermogens die kinderen helpen met de uitdagingen die bij het leven horen om te gaan.

In het project Mentale Gymnastiek willen we vanuit een brede optiek naar mentale gezondheid kijken, door de onderliggende maatschappelijke invloeden rond het psychisch welzijn van kinderen te onderzoeken en bloot te leggen. Om vervolgens nieuwe relaties en interventies te ontwerpen tussen kinderen en hun omgeving, niet alleen binnen de GGZ, maar ook erbuiten; op school, in de buurt, thuis, of online. Oplossingen die zich niet (enkel) richten op de ontwikkeling van individuele vaardigheden van kinderen, maar op het vergroten van de veerkracht van de sociale groepen waarin zij bewegen. De 'collectieve veerkracht'.

We willen met dit project aansluiten bij bewegingen die al gaande zijn in het onderwijsdomein, zoals de groeiende aandacht voor onderwerpen als sociaal emotionele vaardigheden, burgerschap en omgaan met stress en prestatiedruk. Om niet het wiel opnieuwuit te vinden, maar te onderzoeken waar de visie van Redesigning Psychiatry de huidige initiatieven kan aanvullen en verrijken.

Oproep!

We zijn op zoek naar basisscholen die met hun netwerk actief onderdeel willen zijn van de projectgroep van Mentale Gymnastiek. Die met ons willen meedenken, ontwerpen, onderzoeken en experimenteren ‘hoe het anders kan’, en waarmee we het ontwerpproces van een aantal maanden zullen doorlopen. Ben jij, of ken jij, de partij die wij zoeken? Stuur ons een bericht!


in samenwerking met

Heb je vragen of wil je meedoen?

Laat het ons weten!